fbpx
Close

Přenos parazitárních nemocí jídlem

 

 

Mnoho parazitů může být přenášeno potravou včetně mnoha prvoků a helmintů. Ve Spojených státech jsou nejčastějšími potravinovými parazity protozoa, jako jsou Cryptosporidium spp., Giardia intestinalis , Cyclospora cayetanensis a Toxoplasma gondii ; škrkavky jako je Trichinella spp. Anisakis spp .; a tasemnice jako je Diphyllobothrium spp. a Taenia spp.

Mnoho z těchto organismů lze také přenášet kontaktem s vodou, půdou nebo mezi lidmi. V USA, ale často v rozvojových zemích, se v potravinách, jako jsou

  • nevařená ryba, krabi a měkkýši.
  • masové maso; surové vodní rostliny, jako je řeřicha řeřichová.
  • syrová zelenina, která byla kontaminována výkaly člověka nebo zvířete.

Některá jídla jsou kontaminována pracovníky potravinářských služeb, kteří praktikují špatnou hygienu nebo pracují v nehygienických zařízeních.

Příznaky potravinových parazitárních infekcí se velmi liší v závislosti na typu parazita. Protozoa, jako je Cryptosporidium spp., Giardia intestinalis a Cyclospora cayetanensis, nejčastěji způsobují průjem a další gastrointestinální příznaky. Hlístové infekce mohou způsobit bolest břicha, průjem, bolest svalů, kašel, kožní léze, podvýživu, úbytek hmotnosti, neurologické a mnoho dalších příznaků v závislosti na konkrétním organismu a zátěži infekcí. Ošetření je k dispozici pro většinu potravinářských parazitických organismů.